Kotiseutumuseot
 
Etusivu - Sodankylän museot - Sodankylän kotiseutumuseo
 
Sodankylä kotiseutumuseo
 
Osoite: Tiedustelut: Tiedustelut:
Sijainti:
Hampputörmäntie 20 Sodankylän keskustan tuntumassa
Postiosoite:
Kulttuuritoimisto PL 60
99601 Sodankylä
Museo:
Puh. 040 765 3799

2018

23.5.-19.8. ti-su klo 12-18

Muina aikoina tilauksesta.
Talvella suljettu.
Pääsymaksut:  
Vapaa pääsy.
 
 
Tiedot:

 

 

Sodankylän kotiseutumuseo esittelee 1900-luvun alun talonpoikaiselämää. Esineitä on näytteillä museon 13 rakennuksessa. Museokierroksella saa hyvän käsityksen Sodankylän alueen vanhasta koti-, kylä- ja elinkeinokulttuurista.

Museohanke sai alkunsa Sodankylä-Seura ry:n aloitettua esineiden keruun ja perinteen tallentamisen vuonna 1949. Rieston kylästä saatu päärakennus pystytettiin museoalueelle vuonna 1962. Talo on rakennettu vuonna 1906 ja se oli 1950-luvulle saakka Kuukkelin perheen käytössä ennen siirtymistään Kemijoki-yhtiön omistukseen.

Päärakennuksessa on kolme huonetta: pirtti, maitohuone ja tupa. Pirtti on sisustettu talonpoikaiseen tyyliin. Sen seinällä on näytteillä mm. kuikkapusseja, jotka on valmistettu kuikkalinnun nahasta. Niissä metsästäjät säilyttivät pieniä tarve-esineitä ja taikakaluja kuten sammakonhampaita. Yksi kuikkapusseista on kuulunut Sompion kuuluisalle poromiehelle Aleksanteri Hihnavaaralle eli Moskulle. Päärakennuksessa on esillä myös museon vanhin esine: noin 700 vuotta vanha suksi.

Seudun historiaa esitellään myös museon muissa rakennuksissa. Erkkilän aitta on yli sata vuotta vanha. Ennen aitassa säilytettiin lihaa ja kalaa ja se on toiminut myös nuorison ja palvelusväen nukkuma-aittana. Aitan seinässä on reikiä, jotka ovat tulleet pilkan ampumisesta. Kiväärillä ammutut luodit on käytetty ampumisen jälkeen yhä uudelleen.

Kesänavetta on nelilappeinen pyramidikattoinen rakennus, jota käytettiin kesäisin karjasuojana. Sen kartiomaisen vesikaton keskellä oleva ilmanvaihtotorni tempaisi kesällä riesana olevat hyönteiset ulos.

Lapintalossa on aiemmin toiminut kiertokoulu. Oppilaat ja opettajat ovat olleet talossa viisi viikkoa asuen ja opiskellen. Lapintalossa on nykyään esillä poronhoitovälineitä sekä seitakivi, jota saamelaiset ovat käyttäneet riitti- ja palvontamenoissa.

Lisätietoa:
Tarinat:
 
Sivun Alkuun
 
  Design: Content Bakery Oy  
Sivukartta