Kotiseutumuseot
 
Etusivu - Sallan museot - Sallan Sota- ja jälleenrakennusajan museo
 
Sallan Sota- ja jälleenrakennusajan museo
 
Osoite: Tiedustelut: Avoinna:
Sijainti:
Sallan keskustan tuntumassa 0,5 km
liikenneympyrästä
Savukosken suuntaan
Postiosoite:
Savukoskentie 12
98900 Salla
Museovalvoja:
Puh. 040 579 0762
Sähköposti:
museo(at)salla.fi

lokakuu–kesäkuu ti–la 10–17

heinäkuu–syyskuu ti–su 10–17.

Pääsymaksut:  
Aikuiset 5 €, eläkeläiset ja opiskelijat 3 €, lapset alle 12 vuotta ja sotaveteraanit ilmaiseksi. Ryhmät yli 10 henk. 3 €. Ryhmät opastuksen kanssa 5 €. Sisäänpääsy Museokortilla.

 
Tiedot:
 

Sota- ja jälleenrakennusajan museo toimii vuonna 1948 valmistuneessa rautatieläisten asuinrakennuksessa, joka on kunnostettu näyttelytiloiksi ja pirttikahvilaksi.

Museo esittelee valokuvin, esinein ja tekstein Sallan - vuoteen 1936 asti Kuolajärven – rajapitäjän historian vaiheita 1900-luvulla. Suomen itsenäistymistä edeltäneisiin vuosiin kuuluu muun muassa vaiherikas kassinajotalvi 1915–16, jolloin hevosilla kuljetettiin sotamateriaalia Kantalahdesta Rovaniemelle.

Sota-aika koetteli Sallaa ankarasti, ja rauhanteon jälkeen sillä oli jäljellä vain puolet entisestä pinta-alastaan. Museon näyttely kertoo sodan eri vaiheiden lisäksi Sallan valtavasta jälleenrakennusurakasta. Vuoteen 1950 mennessä oli raivattu ja rakennettu jo noin 400 uutta maatilaa sekä monia kouluja ja kirkko.

Sallan rajakievari ja ulkonäyttelyalue ovat osa museoaluetta. Vanhassa punahirsisessä talossa tuodaan esille kievariperinnettä sekä vasta uusitussa näyttelyssä hiihtämisen historiaa Sallassa.  Pirttiä on mahdollisuus vuokrata juhla-, koulutus- ja kokouskäyttöön. Isompien ryhmien kahvitus tai ruokailu on myös järjestettävissä rajakievarissa ennakkoon varattaessa.

Ulkonäyttelyalue kiertää noin 400 metrin mittaisen polun museon välittömässä läheisyydessä. Ulkonäyttelyalueella esitellään mm. perinteisiä elinkeinoja, maanvieljelystä, metsästystä, kalastusta sekä poronhoitoa. Ulkonäyttelyalueella on yleisön vapaassa käytössä laavu, jonka tulipaikalla voi vaikka paistaa makkaraa ja nauttia eväitä.

Tapahtumat 2017

Hiihtohistoria-näyttely Rajakievarissa

Sata kuvaa Sallasta -valokuvakeräys ja verkkonäyttely

Luonnonuskomuksista kertova Haltijamaa avautuu juhannuksen jälkeen

Salla-päivä 19.7.

Museon kotisivut
Facebook
Instagram

Sivun Alkuun
 
  Design: Content Bakery Oy  
Sivukartta